Koostisained
maitsestamata broiler kaaluga umbes 2 kg
Soolvesi
2 l külma vett
1/2 kl kuivatavat soola
1/2 kl soola
1/3 kl pruuni suhkrut
Vürtsid
2 tl kuivatatud küüslauku või küüslaugupulbrit
1 tl sibulapulbrit
2 tl majoraani
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl kuldne kana maitseainet
4 loorberilehte
Suitsukana ettevalmistus
Pane vürtsid väikesesse kastrulisse, vala peale pisut vett. Keeda mõnda aega puljongi valmistamiseks, lase jahtuda. Täida pott veega, lisa sool ja suhkur ja lahusta hoolikalt segades. Lisa jahtunud puljong. Sega veel kord korralikult läbi.
Puhasta, pese ja kuivata kana, aseta lauale. Torka nahk mitmest kohast läbi – see on vajalik maitseainete paremaks imendumiseks.
Lisa kana sisse kuumakindel purk veega raskuseks. Nüüd ei uju kana pinnale. Aseta kana koos purgiga potti ja vala peale soolvesi. Jäta soolvees olev kana kaheks kuni kolmeks päevaks jahedasse, näiteks külmkappi või sahvrisse.
Pööra kana kaks korda päevas.
Soolamise järel täida pott veega, eelsoojenda see temperatuurini 80°C ehk peaaegu keema. Aseta kana potti ja kuumuta temperatuuril 70°C tund aega. Võta kana potist välja, riputa konksu otsa ja aseta suitsuahju. Kuivata ventilaatoriga umbes 1-1,5 tundi. Seejärel sea suitsukambri temperatuur u. 30-40°C ja suitsuta kana umbes 3-4 tundi. Seejärel määri kana õliga ja tõsta temperatuur 90°C-ni.
Suitsuta, kuni liha omandab kuldse värvuse. Kui kana saavutab sisetemperatuuri 80°C, siis on kana valmis.
Kana sisetemperatuuri aitab mõõta Borniaki sondidega termomeeter. Siit leiad termomeetrile vajadusel ka lisasonde.
Poolakeelne originaalretsept asub Borniaki kodulehel.