Kuidas valida grilli? Grilli valimine.

Grilli valimine. Kuidas valida grilli?

Grilli valimine ehk kuidas valida grilli. Küllap on iga terrassiomanik sellise väljakutse ees seisnud. Küsimus pole vaid margis, hoopis ka selles, missugust tüüpi grilli soovitakse osta. Käesolevas artiklis anname ülevaate erinevatest grillitüüpidest ja toome välja iga grilli head ja vead.

 

1. Söegrill

Keg

 

Sütel liha küpsetamine on ilmselt iidseim toiduvalmistamise liik. Nüüdisaegsetel söegrillidel valmistatud toit on eheda suitsumaitsega, kuid nõuab grillmeistrilt enam oskusi ja pühendumist. Söega töötavate grillimisseadmete valik on rikkalik. Hoolimata samast kütteallikast, erinevad tööpõhimõtted kardinaalselt.

 Klassikaline pallikujuline, rahvasuus “ufoks” nimetatud söegrill sobib igati maitsva roa valmistamiseks. Ufo-tüüpi grillid on vaieldamatult soodsaim valik. Siiski tasub jälgida materjale, sest sarnase välimuse taga on kallimad grillid valmistatud paksemast metallist. Korraliku hoolduse ja muutliku ilmastiku eest kaitsmisel võib ka “ufo” olla aastaid kestvaks valikuks. Kindlasti tuleb jälgida grilli allosas ja kaanel olevate temperatuuri reguleerimiseks vajalike õhutusavade olemasolu. Nende puudumisel napib põleval söel õhku.

Kui sul seisab ees grilli valimine ehk pead otsustama, kuidas valida grilli, siis söegrill on traditsiooniline ja naturaalsel puusöel põhinev küpsetusviis.

Vaata söegrillide valikut

– Spetsiaalsetel söevannidel on reguleeritavad kas põhjakõrgus, küpsetusresti kõrgus või mõlemad. Parima tulemuse saab kaanega söevannidega. Söevanni kasuks räägib võimalus kütta puudega ja disain. Söevannide valikust võib leida atraktiivseid disainielemente, mis osutuvad aias tõelisteks pilgupüüdjateks.

 Munakujuliste ovaalsete termoahjude müüdav enamik on valmistatud kvaliteetsest savikeraamikast. Siiski on saadaval ka metallist eksemplare. Termoahju näol on tegemist tõelise gurmeegrilliga, mille konstruktsioon ja disain küpsetavad toitu pikaajaliselt madalal kuumusel. Nende ahjudega saab suitsutada, röstida, küpsetada ja grillida. Ahju valikul võib termoahju puhul lähtuda välimusest, sest küpsetusomadused ei ole materjaliga seotud. Siiski tasub valida metallist ahi, mis sobib aastaringseks kasutamiseks. Metallahi ei akumuleeri seintesse soojust, alludes paremini madala temperatuuri hoidmisel. Ka on metallahju lihtsam transportida suurte rataste tõttu. Juhuslikul ümberminekul võib keraamiline ahi puruneda.

Vaata termoahjude valikut.

2. Gaasigrill

gaasigrill

Kui sa täpselt ei tea, millist grilli valida, siis gaasigrill on universaalne nüüdisaegne grillseade, mis ei vaja erilisi teadmisi või oskuseid. See süüdatakse enamasti nupule vajutades, grillrestid kuumenevad kiiresti ja temperatuur on nupust reguleeritav. Seega saab liha asetada restile kohe ja toit valmib lühikese ajaga. Enamusele nüüdisaegse tehnoloogiaga grillidele on küljelaua sisse integreeritud pliit, millel saab keeta liha kõrvale kartuleid või valmistada vokirooga.

Korralikul gaasigrillil peaks olema vähemalt kolm põletit. Grillimise ajal on soovitav kasutada kõiki korraga ja hoida toidu valmistamisel grilli kaas täiesti suletuna. Gaasigrillide puhul on tootja arvestatud maksimaalse kuumusjaotusega, mis on tagatud põletite ja ahjukorpuse koostöös.  Nii praeb liha mitte ainult alt-, vaid ka pealtpoolt.

Aastaid vastupidava gaasigrilli valimisel tuleks teha kindlasti kodus eeltööd. Väliselt sarnased seadmed on valmistatud erinevatest materjalidest ja nii on tulemuseks täiesti erinev kvaliteet. Põletid on erineva toimimispõhimõttega ja samuti erineb valmistusmaterjal vastupidavuselt.

Valima peab hinna järgi

Üldise reeglina on kallimate brändide gaasigrillid oma hinda igati väärt – küpsetamisomadused ja kasutusmugavus selguvad juba paaril esimesel kasutuskorral. Samuti on oluline vastupidavus –  näiteks põletitele kehtib kuni kümneaastane tootjagarantii. Tuntud tootjate gaasigrillide nagu näiteks Napoleoni ahjukolded/kaaned on soojuspüsivuse huvides kas monoliitselt valatud või valmistatud kahekordsete seintega. Väga oluline kasutaja jaoks on grilli puhastamine ehk see kui vähese vaevaga seadme puhtaks saab. Kvaliteetgrillide tootjad on arvestanud, et grilli oleks võimalik lihtsalt puhtaks põletada ilma seadet kahjustamata.

Uudseteks lahendusteks gaasigrillide juures on näiteks vaherestid rasva aurutuseks, keraamilised lisapõletid ja väiksema vaevaga puhastamist võimaldavad süsteemid. Gaasigrilli juurde saab soetada suures valikus erinevaid universaalseid lisatarvikuid nagu suitsukarp naturaalse aroomi tarbeks, pitsakive pitsa, koogi või leiva valmistamiseks, aluseid kanakoibade küpsetamiseks või röstimiseks jpm. Kindlasti peaks gaasigrillil olema ilmastikukindel ja samas hingav grillikate. See kaitseb hinnalist seadet Eesti heitliku ilmastiku, tolmu ja võõraste pilkude eest.

Eeltööd on võimalik teha internetis ja pöörduda seejärel vaid grillide müügile spetsialiseerunud kaupluste poole. Sellistest poodidest ostes saab kindel olla, et seadmega probleemide tekkimisel on tagatud nii hooldus kui ka varuosad. Kui otsid oma kvaliteetsele grillile või suitsuahjule varuosa, tasub vaadata SIIA.

Odavamate, kuni pool tuhat eurot maksvate gaasigrillide soetamisel tasub vägagi täpselt uurida grilli ja põletite materjali, seda ka näiliselt hea välimuse korral. Harva ja vaid väiksemale seltskonnale toitu valmistades ja masinat regulaarselt hooldades kestab see kindlasti mõned aastad. Siiski on raske teada saada selliste masinate toimimispõhimõtteid ja kvaliteeti, ka varuosade hankimine võib olla raskendatud. 

Vali sobiv gaasigrill vajutades siia.

3. Pelletgrill

TFB88PUB_BLU_01

 

Pelletgrillid jõudsid Põhja-Ameerikast Euroopasse 2017. aastal. Esimesel hooajal müüdi neid kahes riigis – Saksamaal ja Eestis. Need universaalsed seadmed on igaühele lihtsad kasutada ja on nüüdseks eestlaste eelistatuim grillivalik. Pelletgrilliga saab ühes masinas ilma lisaseadmeid kastamata klassikaliselt grillida, valmistada traditsioonilist BBQ-d, röstida, suitsutada, küpsetada ja hautada. Valminud toidule saab lisada intensiivse suitsumaitse. Olulisim pluss selle grillitüübi puhul on, et grillimine on ennustatava tulemusega tegevus. Kui kord on teatud temperatuuril ja ajaga saadud tulemusega rahule jäädud, siis grillides sarnast tüüpi liha samal temperatuuril ja sama pika aja jooksul uuesti, on tulemus identne. Nii võib olla alati kindel toidu õnnestumises. Kui ees on grilli valimine, siis pelletgrilli kasuks otsustamine ei ole raske esile tulevad grillimise parimad küljed – naturaalne suitsuaroom ja -maitse, mis on ühendatud varem vaid gaasigrillile omaste mugavustega. Sobiv küpsetamistemperatuur valitakse nupust sarnaselt köögipliidi ahjule. Kütteallikaks on sealjuures naturaalsed puidupelletid, mis jõuavad põletini tiguajami abil. Siiski tuleb arvestada, et tiguajam vajab töötamiseks elektrivoolu. Pelletgrill võimaldab mitmekesist temperatuurivalikut alates 82C. Nii saab valmistada kaheksa tunniga rebitava liha (Pulled pork) või kuivatada Beef Jerky.

Pelletgrilli puhastamine on väga lihtne ega kuluta aega.

Leia endale sobiv pelletgrill.