Kuidas grillida, sest grillil toidu valmistamise võimalusi on mitmeid ja kasutatav meetod sõltub valmistatavast lihatükist või toidust.
Erinevaid toite saab valmistada erinevaid grillimismeetodeid kasutades samaaegselt. Küsimus on ainult grilli seadistamises. Kirjeldame nelja peamist grillimismeetodit: otsene, kaudne, vardas ja küpsetuslaua peal grillimine.
1. Otsene grillimine ehk kuidas grillida leekide kohal
Otsene grillimine tähendab, et toit valmistatakse grillrestil otse leekide kohal. Soovitame otsest grillimist lihtsamate toitude valmistamisel, nagu steik, karbonaadilõigud, kala, hamburgerid, grillvardad ja köögiviljad või teised kiirelt valmivad toidud.
Parima tulemuse saavutamiseks:
- Soojenda grilli kõrgel kuumusel 5−10 minutit.
- Eemalda terasharjaga grillrestilt võimalikud toidujäänused.
- Pritsi või pintselda grillresti taimeõliga, et toit ei jääks kinni.
- Vähenda soojust soovitud temperatuurile.
- Aseta grillimiseks ettenähtud toit restile.
Valmis. See on lihtne!
2. Kaudne grillimine ehk kuidas grillida aeglaselt
Kaudne grillimismeetod on aeglane grillimistehnika suuremate tükkide, nagu prae või terve kana valmistamiseks. Nagu nimetusest mõista, ei grillita toitu otse kuumuse kohal, vaid kuum õhk pöörleb ümber toidu. Kaudseid meetodeid on kaks, mille mõlema puhul on küpsetamise ajal vaja madalamat temperatuuri ja hoida kaant suletud. Esimene on kogumisnõuga meetod ja teine tähendab, et liha küpsetatakse kustutatud põleti kohal. Sul ei ole vaja toitu keerata ega niisutada, mistõttu on grillimine probleemivaba ja järsku põlema lahvatavate leekide risk väike.
a) Kaudne: Kogumisnõuga grillimismeetod
Kogumisnõuga meetodi puhul tilgub liha mahl ja rasv alla ja seguneb kogumisnõu sisuga. Segu kuumeneb ja aurab, niisutades ja maitsestades toitu automaatselt. See annab toidule eriti hea maitse ja kindlustab, et praad, kana või kalkun on mahlane ja mure.
Kogumisnõuga meetodi kasutamine:
- Eemalda grillrestid ja aseta kogumisnõu roostevabade vagudega terasplaatide peale (põleti katetele) .
- Kalla kogumisnõusse vett või muud vedelikku, näiteks puuviljamahla või veini.
- Aseta grillrestid tagasi.
- Eelsoojenda grilli kõrgel kuumusel 10 minutit ja vähenda seejärel kuumus keskmise või keskmisest madalama peale.
- Pritsi või pintselda resti taimeõliga ja aseta toit kogumisnõu kohale grillresti peale.
- Sulge kaas, nõjatu seljatoele ja naudi! Samal ajal imenduvad toidu sisse suurepärased maitsed.
- Ära lase kogumisnõul tühjaks saada.
b) Kaudne: Ühe põleti grillimismeetod
- Aseta välja lülitatud põletiga grilli poolele grillresti alla roostevabade vagudega terasplaatide peale (põleti katetele) kogumisnõu.
- Eelsoojenda grilli kõrgel kuumusel ja seejärel lülita üks põleti välja.
- Pintselda või pritsi resti taimeõliga.
- Pruunista liha grilli põleva poole peal. Liiguta seejärel liha kustutatud poolele.
- Reguleeri kuumus soovitud temperatuurile, vali keskmine kuumus.
Selle meetodiga saad suurepäraselt maitsva tulemuse mitte ainult prae puhul, vaid ka paksemate lihatükkide, karbonaadi ja kanatükkidega.
3. Vardas grillimise meetod ehk kuidas grillida pöördvardas
Liha pöörleb kogu küpsemise aja jooksul. Naturaalne lihamahl niisutab seda automaatselt ning liha küpseb väga mahlaseks ja muredaks.
- Aseta liha varda keskele.
- Linnu grillimisel tuleb tiivad ja koivad üleküpsemise vältimiseks korralikult kinni siduda.
- Aseta liha alla kogumisnõu ja valmista kogunenud lihamahlast kaste.
4. Küpsetuslaua peal grillimine
Veel üks omapärane ja maitsev grillimismeetod sisaldab toidu asetamist küpsetuslauale. Nii saad kindlasti soovitud tulemuse ja õhtusöögi külalistele muljet avaldada. Küpsetuslaua suits (laud on asetatud otse põlevate osade kohale) immutab liha grillimisele iseäraliku maitsega.
Küpsetuslauaga grillimine on lihtne:
- Leota küpsetuslauda vähemalt tund aega ja seejärel kuivata pealt ära.
- Eelsoojenda grilli HIGH kuumusel 10 minutit.
- Pintselda mõlemaid küpsetuslaua pooli oliiviõliga ja aseta maitsestatud toit lauale.
- Aseta küpsetuslaud otse grilli peale, põlevate osade kohale ja vähenda kuumust MEDIUM/LOW peale.
- Grilli toitu soovitud küpsuseni ja hops! – oledki valmistanud oma esimese küpsetuslaua prae.
- Seedripuust küpsetuslauad sobivad suurepäraselt lõhe grillimiseks, aga proovi julgelt ka lihaga.
- Sealiha jaoks sobib hästi vahtrapuu ja lamba jaoks on suurepärane valik lepp.
Parima valiku nägemiseks vaata Grilliguru VEEBIKAUBAMAJJA või külasta meie unikaalset grillide ja suitsuahjude KAUBAMAJA Harjumaal, PEETRIS.