Mereannid

Kõige levinum küpsetuslaua puit on punane seedripuu. Õigel kasutamisel annab see grillmeetod lõhele oivalise, intensiivselt suitsuse maitse.
Koostis:

  • Lõhefilee 
  • Maitseained 
  • Oliiviõli 
  • Seedripuust küpsetuslauad

 Ettevalmistamine ja küpsetamine: Leota küpsetuslauda üks tund. Tähelepanu! Küpsetuslauale saab soovitud maitseid lisada, kui kasutada erinevaid vedelikke, nt ingverijook, õlu, meresoolaga vesi, värskelt pressitud sidrunimahl. Erinevad maitselisandid annavad erineva tulemuse. Kui tõstad laua veest välja, kuivata seda majapidamispaberiga ja pintselda mõlemalt poolt oliiviõliga. Tähelepanu! Maitse muutmiseks võib õli maitsestada.

Pintselda lõhefileed oliiviõliga (tavaline või maitsestatud) ja lisa soovitud maitseainesegu. Aseta lõhefilee küpsetuslaua siledale poolele. Eelsoojenda grilli MEDIUM/LOW kuumusel, aseta laud koos lõhega grilli peale ja sulge kaas. Küpseta 15−20 minutit. Tähelepanu! Terve lõhe küpsetamisel tõuseb küpsetusaeg 45−50 minuti peale.

Kontrolli, kas lõhe on valmis. Liha peab olema läbipaistmatu ja kahvliga proovides kergesti lagunema. Lõhe valmimist kontrolli filee kõige paksemast osast. Aseta lõhe serveerimiseks köögiviljadele ja pigista sidrunit, laimi või apelsini peale. Naudi.

 Tähelepanu! Kui laud küpsetamise käigus põlema süttib, sulge kaas ja keera põletid kinni. Enne laua äraviskamist leota seda mõnda aega vees, kindlustamaks et see enam ei hõõgu.

Retsepti liik:

Jaga: 

600 g krevette

600 g nuudleid, leotatud ja nõrutatud

1 pakk lõigatud röstitud maapähkleid

1 pakk kuivatatud krevette, viilutatud või purustatud

4 suuremat muna
1
00ml taimeõli

1 küüs küüslauku

50 ml laimi või sidruni mahla

50 ml kalakastet

20 g roosuhkrut

2 teelusikat tšillipulbrit

50 g värskeid oavõrseid

2 rohelist sibulat

Värsket koriandrit ja peterselli lehti

Laimi või sidruni viilud kaunistamiseks

Valmistamine:

Grilli hakitud küüslauku wok- või praepannis kuumas õlis kuni ta muutub kuldpruuniks. Lisa klopitud munad, sega kiirelt ja prae ainult paar minutit. Seejärel lisa leotatud nuudlid, sega kõik koostisosad korralikult läbi ning järkjärgult sidruni mahl, kalakaste, suhkur, pooled maapähklid, pooled kuivatatud krevetid, tšillipulber üks supilusikas oavõrseid ja roheline sibul. Sega kõik läbi ning tõsta taldrikule. Kaunista alles jäänud maapähklite, kuivatatud krevettide, oavõrsete ja värske koriandriga. Kõrvale tõsta mõlemalt poolt grillitud krevetid. Serveerimise ajal pane lauale ka toosid tšilli ja suhkruga, et külalised saaksid ise oma rooga maitsestada. Lõpuks kaunista taldrikut värske peterselliga.

Retsepti liik:

Jaga: 

4 kala fileed (200g)

2 supilusikat oliivõli

2 tüümiani vart

2 salvei lehte

1 rosmariini vars
1 loorberileht

2 šalottsibulat, hakitult

2 küüslauguküünt, hakitult

1 teelusikas musta terapipart

1 teelusikas sinepiseemneid

Valmistamine: segage salvei, oliiviõli, tüümian, rosmariin, šalottsibul, küüslauk, sinepiseemned, pipraterad ja loorberilehed pesto-sarnaseks massiks.
Pange kala marinaadi ja laske tal külmkapis paar tundi marineeruda. Seejärel võtke kala marinaadist välja ja grillige teda madalal kuumusel. Maitsestage soola ja pipraga.
Selleks, et kalafileed grillimise ajal ära ei laguneks, kasutage grillimispanni või -plaati.

Valmistusaeg: 1 tund marineerimiseks + 20 minutit grillimiseks

Retsepti liik:

Jaga: 

500 g suuri krevette, kooritud ja puhastatud
1 dl riisiäädikat
1⁄2 sidruni mahl
1⁄2 dl oliiviõli

1 värske punane tšillipipar
1⁄2 tl kuivatatud punase tšillipipra tükke
1 tl riivitud sidrunikoort 1 spl punast tšillipastat

Ettevalmistamine ja küpsetamine
1. Leota grilltikke vees 30 minutit.
2. Koori krevetid ja eemalda seljasooned.
3. Sega keskmise suurusega kausis kõik marinaadi koostisosad kokku. Lisa krevetid ja marineeri külmkapis 30 minutit.
4. Torka iga tiku otsa 3 krevetti (torka läbi peaotsa ja saba).
5.  Eelsoojenda grilli HIGH kuumusel, vähenda MEDIUM/ HIGH peale. Grilli krevette 2−3 minutit kummaltki poolt avatud kaanega. Peale esimest keeramist pintselda marinaadiga. Krevetid on valmis, kui need on roosad ja ei paista enam läbi.

Retsepti liik:

Jaga: